Termin dieta kojarzy nam się zazwyczaj z odchudzaniem. Tymczasem, oznacza on racjonalne i zbilansowane żywienie, nastawione na osiągnięcie konkretnego celu, który zazwyczaj wiąże się ze zdrowiem i kondycją organizmu. Dieta może być stosowana przy różnego rodzaju chorobach. Wykluczenie niektórych składników ze swojego jadłospisu oraz dodanie innych, może okazać się niezwykle skuteczną bronią, która zahamuje rozwój choroby i wzmocni organizm do walki z nią. Najbardziej popularna dieta służąca zwalczaniu schorzeń, stosowana jest w onkologii.

Dieta nie dla każdego chorego

To, co jest ważne w przypadku rozpisania diety w walce z chorobami nowotworowymi, to jej indywidualny charakter. Musi ona być dopasowana bowiem ściśle do zapotrzebowania chorego, nie może zaś opierać się na powtarzalnych schematach. W jej ustaleniu niezwykle istotnym czynnikiem jest stan pacjenta, stadium choroby czy narząd, który został zaatakowany komórkami nowotworowymi.

Jak działa dieta u chorego?

Dieta w walce z chorobami nowotworowymi ma nie tyle za zadanie zniszczenie raka, co przygotowanie organizmu do walki z nim, zapewnienie sił na okres specjalistycznego leczenia. Najważniejsze jest podtrzymanie wagi ciała. Dieta taka musi być zbilansowana pod kątem dostarczenia dużej ilości białka, które odpowiada za siłę w organizmie, ale także potrzebnych witamin i minerałów, które wykazują działanie wzmacniające. Dostarczanie odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych zapewni organizmowi siłę do walki z chorobą, a przede wszystkim przystosuje do znoszenia trudów terapii. Żeby jednak odpowiednio rozpisana dieta była skuteczna, musi być regularnie przestrzegana. Specjaliści wskazuję, że zapotrzebowanie kaloryczne i energetyczne osoby cierpiącej na nowotwór może być nawet o dwadzieścia procent wyższe, niż w przypadku człowieka zdrowego. Właśnie to wpływa na fakt, że odpowiednia dieta w przypadku raka jest niezwykle istotna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.